KOLUMNI

MIFID II, sääntelyn seuraava episodi

Ensimmäinen kuulemaani esitys, joka koski alkuperäistä MiFID-säätelyä yli 10 vuotta sitten, oli otsikoitu raflaavasti: MiFID – the perfect storm. Ei voi sanoa, että siitä täydellistä myrskyä tuli, mutta selkeitä vaikutuksia finanssimaailmaan.

Olemme jälleen MiFID:in äärellä. Samanlaisiin otsikoihin en ole törmännyt, mutta vaikutuksia alallemme on taas luvassa. Osasyy siihen, että äänenpainot eivät ole yhtä repäiseviä, on se, että olemme tottuneet yhä kiristyvään säätelyn ja valvontaan. Takana on myös finanssikriisi, joka osaltaan oli ajamassa MiFID II:kin eteenpäin.

Sääntelyn tarkoituksena on kuitenkin sijoittajan suojan parantaminen, ei sijoitusneuvonnan päättyminen.

Lehdistössä on aiheesta saatu klikkiotsikoita. ”Pankkien sijoitusneuvonta mullistuu – jatkossa vain varakkaille”, kuten Talouselämä kirjoitti. Sääntelyn tarkoituksena on kuitenkin sijoittajan suojan parantaminen, ei sijoitusneuvonnan päättyminen. Asiakkaan tunteminen ja sijoitusosaamisen kartoittaminen ennen sijoitussuositusten antamista nousee keskiöön varainhoitajien ja pankkien prosesseissa sekä niihin liittyvissä järjestelmähankkeissa.

Tahtotila kehittää digitaalisia palveluita tuo oman mausteensa soppaan. Toimijoiden on pystyttävä vastaamaan vaatimuksiin asiakkaan kokemuksen ja tarpeiden paremmasta tuntemisesta. Samalla on kehitettävä uusia sähköisiä kanavia ja palveluita, joissa nämäkin asiat voidaan hoitaa ilman vierailua konttorissa. Kustannuksiakin joudutaan usein arvioimaan.

Mistä MiFID II sitten oikein ponnistaa? Lehman Brothersin kaatuminen ja finanssikriisi olivat vaikuttimina siihen, että poliittinen mielipide ajoi tiukempaa sääntelyä finanssisektorille. Michel Barnier, joka toimi sisämarkkinoiden komissaarina, esitteli ensimmäisen version MiFID II:sta 2011, yli kahden vuoden neuvotteluiden jälkeen. Aikaa oli tarvittu, sillä hän oli linjannut tavoitteekseen luoda yksi ainoa sääntökirja koko finanssialalle. Tämä selittää sen, että MiFID II ja MiFIR ovat reilusti yli tuhat sivua.

Uusi sääntely saa aikaan paljon keskustelua ja kysymyksiä. Ei ihme, että soveltamista lykättiin vuodella ja osa ohjeistuksista saadaan vasta 2017. Työt asiakkaidemme kanssa ovat kuitenkin hyvässä vauhdissa.

Uskon kaikkien, joita säätely koskee, olevan valmiita, kun tammikuu 2018 koittaa.