AJANKOHTAISTA
Osaamisen kehittämisen merkitys on kasvanut huimasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Maailma ja asiantuntijuus ovat jäsentymässä uudelleen.
– Tehokkainta osaamisen kehittämistä on seurata keskustelua, jota ympärillä käydään. On tärkeää uskaltaa olla poikkitieteellinen ja kritisoida vanhoja, tuttuja tapoja. Tässä ajassa on uusiuduttava paljon, että bisnes säilyy, tietää Samlinkin henkilöstön kehittämispäällikkö Piia Säylä.
Säylän mukaan monet johtamisen ja henkilöstöhallinnan käytänteet eivät toimi enää tänä päivänä. Uusia keinoja on haettava jatkuvasti ja koko henkilöstön voimin. Asiantuntijuus syntyy ennen kaikkea osaamistarpeiden ennakoinnista. Osaamisen kehittäminen myös ylläpitää yrityksen luotettavuutta asiakkaan näkökulmasta.
– Relevantti osaaminen, ajantasainen tieto ja kustannustehokkuus ovat asioita, joita asiakas arvostaa. Aktiivisella osaamisen kehittämisellä näitä voidaan myös tarjota, Säylä sanoo.
OSAAMISEN KEHITTYMINEN RUOKKII MOTIVAATIOTA
Osaamisen kehittämisessä koulutukset ja valmennukset eivät välttämättä ole tärkein juttu, vaan oikeissa paikoissa olemalla ja osallistumalla voi kehittyä koko ajan. Osaaminen kehittyy ja tietoa rakentuu jokaisessa kohtaamisessa ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa.
– Huippuasiantuntijaksi tulo vaatii omaa aktiivisuutta ja panostusta niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Ei saa jäädä odottamaan, että joku muu satsaa osaamiseesi. Oma motivoituneisuus ja kiinnostus ovat avaintekijöitä osaamisen kehittämisessä. Se vaatii työtä, Säylä toteaa.
Kaikkea ei silti tarvitse jatkossakaan itse osata, päinvastoin. Olennaista on tietää, kuka osaa ja sitä kautta hyödyntää verkoston voimaa.
Asiakasyhteistyö on yksi loistavista keinoista kehittää omaa osaamistaan.
– Parhaimmillaan asiakasyhteistyö on tiivistä vuorovaikutusta, dialogia ja molemmin puolista oppimista. Asiantuntijuus on jatkossa enemmän kuin mitä osaat itse tuottaa, kertoo Samlinkin asiakkuuspäällikkö Heikki Koskela.
Koskelan mukaan liiketoiminnallinen ja teknologinen osaaminen sekä osaamisen kehittäminen ovat asiakaspalvelun A ja O. Palvelun tarjoajia on paljon, ja tällöin on melkoinen valtti, kun ymmärtää syvällisesti asiakkaan liiketoimintaa.
– Myös innovaatiotyöpajat ovat hyvä tapa kairata asiakkaan bisnestä ja löytää yhdessä asiakkaan kanssa mahdollisia kipupisteitä sekä kehittämistavoitteita, Koskela vinkkaa.
Osaamisen kehittyminen synnyttää onnistumisen fiilistä ja motivaatiota sekä ylpeyttä omasta työstään. Motivaatio jatkuvaa kehittymistä kohtaan kasvaa sitä mukaa, kun onnistumisia ropisee. Positiivinen kehä on valmis.
”Asiantuntijuus syntyy ennen kaikkea osaamistarpeiden ennakoinnista.”
VAHVUUTTA VERKOSTOISTA
Samlinkissa panostetaan verkostoitumiseen.
– Järjestämme lukuisia sisäisiä kohtaamisia asiantuntijoille, asiantuntijat järjestävät niitä keskenään omalle porukalleen ja sitten vielä talotasolla pyrimme järjestämään laajempia kohtaamisia, henkilöstönkehittämispäällikkö Piia Säylä kertoo.
– Panostamme vuosittain Luotsimessuihin, joka on koko henkilöstön tapahtuma. Teemana on kulloinkin ajankohtaiset strategisesti tärkeät asiat hauskalla tavalla saatavilla koko porukalle. Muutaman kerran vuodessa Samlink järjestää Samkatemian, joka on osaamisen jakamiseen tarkoitettu asiantuntijafoorumi.
– Pyrimme tietoisesti luomaan esimiehille vahvan yhteisön keskinäisen tuen ja sparraamisen mahdollistamiseksi. Tämä alkaa jo toimiakin aika hyvin, ja esimiehet pystyvät jakamaan keskenään vaikeitakin asioita, Säylä sanoo.
XBRL
XBRL (EXTENSIBLE BUSINESS REPORTING LANGUAGE) ON KEINO ESITTÄÄ SÄHKÖISESSÄ MUODOSSA YRITYSTEN TALOUDELLISIA TIETOJA. RAPORTTEJA VOIDAAN KÄSITELLÄ AUTOMAATTISESTI JA JATKOJALOSTAA. XBRL ON YLEISTYMÄSSÄ NOPEASTI, JA SITÄ EDELLYTETÄÄN VIRANOMAISRAPORTOINNISSA.
BI
TARKOITUKSENMUKAISELLA LIIKETOIMINTATIEDOLLA ON YHÄ MERKITTÄVÄMPI ROOLI ORGANISAATIOIDEN JOHTAMISESSA JA PÄÄTÖKSENTEOSSA. BUSINESS INTELLIGENCELLÄ (BI) ELI LIIKETOIMINTATIEDON HALLINNALLA PYRITÄÄN TEHOKKAASTI KERÄÄMÄÄN, ANALYSOIMAAN JA JAKAMAAN YRITYKSEN SISÄISTÄ JA ULKOISTA KESKEISTÄ TIETOA.