PÄÄKIRJOITUS

Finanssiteknologia on kuuma aihe globaalisti

Finanssiteknologia (FinTech) on kuuma teema start-up rintamalla. Uudet toimijat ovat löytäneet tilaa sekä uusille innovaatioille että helppokäyttöisille ja käyttäjäystävällisille palveluille. Mobiiliteknologian ja -alustojen kehitys ovat luoneet perustan, jolle uusia palveluita voidaan rakentaa. FinTech-buumi on omalta osaltaan kiihdyttämässä toimialamuutosta, joka koskettaa kaikkia alan toimijoita.

Tanskassa puhutaan jopa käteisestä luopumisesta kortti- ja mobiilimaksamisen levitessä entistä laajemmille käyttäjäkunnille. Edelläkävijät uusissa innovaatioissa, ja niiden kaupallistamisessa, saattavat kuitenkin tulla idästä. Vaimoni oli pari viikkoa sitten Kiinassa työmatkalla. Hän vaikuttui matkan aikana paikallisten kollegoidensa tavasta käyttää kännykkää maksamiseen kaupoissa, ravintoloissa ja takseissa. Heillä on kännykässään WeChat-pikaviestipalvelu, johon mobiilimaksaminen on integroitu. WeChat-palvelulla on Kiinassa yli 700 miljoonaa käyttäjää, joista arviolta 300 miljoonaa käyttää mobiilimaksamista. Valtavat luvut ovat osoitus kehityksen nopeudesta uusilla markkinoilla, joilla perinteiset maksutavat eivät ole levinneet kuten Euroopassa. Kiinassa tapahtuu muutenkin paljon. Alibaba-verkkokaupan kasvu on hyvin tiedossamme ja Alibaban Alipay-maksujärjestelmällä lienee jo puoli miljardia käyttäjää.

Valtavat luvut ovat osoitus kehityksen nopeudesta uusilla markkinoilla, joilla perinteiset maksutavat eivät ole levinneet kuten Euroopassa.

Toki Euroopassakin tapahtuu paljon FinTech-rintamalla. Englannissa avautui äskettäin täysin digitaalinen Atom-pankki. Ilman konttoreita toimiva pankki tukeutuu ainoastaan vuorokauden ympäri toimiviin mobiilipalveluihin. Ruotsalainen Klarna on maksupalvelullaan yksi start-up -kentän kuumimmista yrityksistä. Suomalainen Holvi on tuonut uusia innovaatioita ja käyttäjäkokemusta yritysten taloushallintoon ja on yrityskaupan myötä siirtymässä osaksi suurta espanjalaista BBVA-pankkia.

FinTech-yritykset täydentävät perinteisten pankkien palveluita ja yhteistyö oikeiden start-uppien kanssa hyödyntää kaikkia osapuolia.

Pentti Unkuri

toimitusjohtaja