KOLUMNI
Avoimet rajapinnat tulevat pankkitoimialalle rytinällä EU-direktiivien muodossa. PSD2-direktiivi on saatettava Suomessa voimaan viimeistään 13.1.2018. Luvassa on enemmänkin PSD2:ta tukevaa sääntelyä. Tarkoituksena on taata asiakkaalle helppokäyttöiset ja turvalliset pankkipalvelut, itse valitsemansa palveluntarjoajan välityksellä.
Teknisesti avointen rajapintojen toteuttaminen ei ole Samlinkin pankkiasiakkaille haastavaa. Yhteisvoimin toteutetun palveluväylän päälle voidaan rakentaa avoimia, esimerkiksi REST-pohjaisia palveluita, siten että turvallisuusvaatimukset ja käyttöoikeuksien valvonnat tulevat toteutetuiksi. Näin vaikkapa Apple Payn tapaiset kolmannen osapuolen maksamisen palvelut voidaan kytkeä Samlinkin ylläpitämiin perusjärjestelmiin.
Itse olen 60-luvulla syntyneenä talousasioissa melko konservatiivinen. Onhan kyse sentään omista rahoistani.
Itse olen 60-luvulla syntyneenä talousasioissa melko konservatiivinen. En alkaisi hoidella maksujani uusilla mobiilisovelluksilla ensimmäisten joukossa. Pitäisin myös tärkeänä sitä, että sovelluksen toimittaja on kotimainen tai muuten tuttu ja luotettavaksi kokemani taho. Onhan kyse sentään omista rahoistani. Gartner kuitenkin ennustaa, että vuoden 2020 loppuun mennessä jopa 10 % vähittäispankkiasiakkaista on uusien palvelumallien piirissä.
Avointen rajapintojen suurimmat haasteet ja mahdollisuudet ovatkin liiketoiminnan puolella. Jäävätkö nykypankit virtuaalisen bulkkitavaran toimittajiksi eli maksuliikennetapahtumien pyörittäjiksi? Löytyykö alueelta uusia, innovatiivisia liiketoimintamalleja? Auttaako PSD2 pankkeja tarjoamaan asiakkailleen entistä laajempaa ja laadukkaampaa palvelua esimerkiksi kokoamalla asiakkaan eri pankki- ja vakuutuspalvelut yhteen paikkaan? Onnistuvatko pankit kehittämään niin käyttäjäystävällisiä, Suomeen paikallistettuja mobiili- ja verkkomaksusovelluksia, että ne päihittävät laadullaan ja luotettavuudellaan kansainväliset kilpailijat? Voisimmeko rakentaa yhdessä Samlinkin, pankkien ja kolmannen osapuolen sovellustoimittajien kanssa ekosysteemin toteuttamaan uuden ajan maksamisen ja taloudenhallinnan palveluja loppuasiakkaille?