AJANKOHTAISTA
Pankki- ja finanssialan henkilöasiakkaiden talous voi olla entistä paremmin hallinnassa, visioi Suomen Pankin digitalisaation neuvonantaja Aleksi Grym.
Teknologialla tuodaan asiantuntijaosaamista kaikkien saataville, kun henkilökohtaiset taloudenhallinta-sovellukset lisääntyvät. Sovellukset keräävät yhteen tiedot kaikista tileistä, varallisuudesta, tulosta ja kulutuksesta ja ohjaavat asiakkaita paremmin analysoimaan ja hallitsemaan omaa talouttaan. Varallisuus voi olla teknologian avustamana järkevässä käytössä eikä ylivelkaantuminen pääse yllättämään. Asiakkaiden säästöjen on mahdollista olla sekä turvassa että tuottamassa parhaalla mahdollisella tavalla.
Oma talous mobiilissa
Mobiiliteknologian kehitys ja ihmisten innostus digitaalisten palveluiden hyödyntämiseen kasvaa.
– Mobiililaitteiden käyttö on todella merkittävää. Sillä on iso merkitys nyt pankki- ja rahoituspalveluiden muotoilussa. Ne muuttuvat kuluttajalähtöisiksi ja kysyntävetoisiksi. Ihmiset osaavat vaatia myös pankeilta vastaavaa kuin mitä mobiilisovellukset ja verkkokaupat heille muualla elämässä tarjoavat, sanoo Grym.
Vaivattomuuden kääntöpuolella on talouden hallinnan vaikeutuminen, kun maksaminen häipyy taustalle.
Talouden hallinnan palvelut vastaavat siihen, että asiakas pysyy silti perillä, paljonko hänellä on rahaa käytettävissä ja onko laskut maksettu.
– Maksaminen ei sinänsä ole kiinnostavaa. Ei varmasti ajatella, että olisipa kiva maksaa nyt lasku. Asiakkaalle ei tule myöskään hetkeä, jolloin hän ajattelee, että olisipa kiva ottaa lainaa. Näiden tarpeiden halutaan hoituvan itsestään. Talouden hallinnan palvelut vastaavat siihen, että asiakas pysyy silti perillä, paljonko hänellä on rahaa käytettävissä ja onko laskut maksettu.
Uusia palveluita asiakkaita varten
Palveluita kehittävät etulinjassa nyt pienet start up -yritykset.
– Uusimmat palvelut ja innovaatiot tulevat uusilta yrityksiltä. Pankkien kannattaa pohtia, ovatko ne kilpailijoita vai yhteistyökumppaneita. Usein palveluiden tuotekehitys tapahtuu pienissä yrityksissä ja markkinoille vieminen tapahtuu perinteisten pankkien kanssa, Grym sanoo.
Innovaatiot ja uudenlaiset palveluideat löytyvät sieltä, missä asiakkaat ovat.
– Kannattaa olla kuulolla ja seurata, mitä muuta asiakkaat tekevät kuin asioivat pankkipalveluissa. Mitä kaikkea verkossa voi tehdä? Mitä palveluita he käyttävät? Miten he käyttävät rahaa ja miten säästävät?
Esimerkkejä löytyy esimerkiksi musiikin kuuntelun ja elokuvan katselun muutoksesta. Yksittäisen levyn tai leffan sijaan kuluttaja käyttää palvelua kuukausimaksulla niin paljon kuin haluaa.
– Autoakaan ei tarvitse enää ostaa. Sen voi saada käyttöönsä jo erilaisin maksamisen tavoin: on yhteisomistusta ja leasing-malleja. Voisiko säästämisen kanssa tehdä jotain toisin? Moni liiketoimintamalli voi olla jatkossa uudenlainen.
Robo-adviser-tekoälysovellus ehdottaa sijoitusallokaatioita tai jopa tekee sijoituksia asiakkaan puolesta
Säästämisen tiimoilta on olemassa jo erilaisia palveluita: niissä on vähemmän hallinnointia ja automatisoituja sijoituskohteita. Enää ei tarvita aina perinteisiä salkunhoitajia, vaan asiakkaan on itse helppo käydä kauppaa.
– Robo-adviser-tekoälysovellus ehdottaa sijoitusallokaatioita tai jopa tekee sijoituksia asiakkaan puolesta, tietää Grym.
Joukkorahoitus on kasvava trendi
Joukkorahoitus lisääntyy sijoituskeinona, mutta se on myös mahdollisuus pankeille.
– Kasvuyrityksiä, rakennusprojekteja ja muita sijoituskohteita voi rahoittaa joukkorahoitusalustana toimivan kauppapaikan kautta. Pankeilla on mahdollisuus rahoittamiseen tai hyödyntää sitä riskiä hajauttavana ja täydentävänä rahoitusmuotona. Pankit voivat myös ottaa sen roolin, että rakentavat näitä alustoja itse.
Alan murroksessa teknologia- ja finanssiosaaminen yhdistyvät.
– Teknologia on jo strateginen kysymys pankki- ja finanssialalla. Sen tuoman tehokkuuden myötä varallisuudesta ja tuloista saa tulevaisuudessa enemmän irti, sanoo Suomen Pankin digitalisaation neuvonantaja Aleksi Grym.
PFM
Personal Financial Management (PFM) eli henkilökohtainen talouden hallinta kiinnostaa yhä useampia kuluttajia. Monet tahot tarjoavat avuksi erilaisia sovelluksia, joilla seurata omaa talouttaan visuaalisena kokonaisuutena: tulot, menot, budjetointi, säästötavoitteet ja sijoitusvarat.
Zaldo.fi
Zaldo.fi on Finanssiala ry:n tarjoamaa oppimateriaalia peruskoulujen käyttöön omien taloustaitojen kehittämistä varten. Tavoitteena on parantaa nuorten oman talouden hallintaa pelillisen oppimisaineiston avulla. Suomi osallistuu Zaldo.fi:llä European Money Week -kampanjaan.