AJANKOHTAISTA

Kohti virtaviivaista ja nopeatempoista pankkipalvelua

Peruspankkijärjestelmän uudistus on tulossa. Uudet digitaaliset palvelut siirtyvät moderniin, reaaliaikaiseen perusjärjestelmään, johon on helppo kytkeä muita järjestelmiä. On muuttosiivouksen aika.

Jo 30 vuotta palvellut peruspankkijärjestelmä on tulossa elinkaarensa päähän. Uuden järjestelmän käyttöönottoa helpottaa, kun vuosien varrella varastoidut pankkituotteet ensin siivotaan. Hyvä ja suunnitelmallinen valmistautuminen on kriittistä. Mitä vähemmän ja selkeämpiä tuotteita pankilla on, sitä suurempia kustannushyötyjä sille on luvassa.

Mittava hanke

Hankejohtaja Matti Heikkilä vastaa Oma Säästöpankissa Core-uudistuksesta. Mittavalla hankkeella on iso hintalappu, runsaasti riskejä ja tiukka aikataulu. Siksi suunnitelmallinen eteneminen on tärkeää.

– Lähestymme nyt ajankohtaa, jossa tehdään päätöksiä järjestelmän korvaamisesta. Päätösten myötä alkaa useamman vuoden projekti, jossa liiketoiminta siirretään uuteen järjestelmään, Heikkilä kertoo.

Tuotekehitys saa huimasti lisää kierroksia.

Muutos näkyy konttoreissa jokaisen toimihenkilön omalla työasemalla. Jatkossa se tarjoaa nykyistä paremman näkymän asiakkaan tilanteeseen ja palvelukokonaisuuteen. Luvassa on paljon koulutusta. Muutoksen myötä asiat helpottuvat sekä sujuvoituvat, ja tuotekehitys saa huimasti lisää kierroksia.

Valmistautuminen ratkaisee

Oma Säästöpankissa valmistautuminen uudistukseen on hyvässä vauhdissa. Pohjatyötä riittää, varsinkin kun pankki on fuusioitunut monesta eri pankista.

– Meillä on nyt uudet tilit ja selkeä sapluuna lukemattomien variaatioiden sijaan. Pankeilla on ollut useita eri tapoja tilien avaamiseen. Nyt olemme saattaneet valmiiksi tilipuolen tuotteille yhtenäiset tiliehdot, kertoo Oma Säästöpankin kehityspäällikkö Soile Riisiö. Hän vastaa pankissa tuotteiden simplifioinnista.

Seuraavana vuorossa on muuta yleistä datan siivousta.

– Haemme poikkeamia vakuuksista ja asiakastiedoista. Aiemmin tehty manuaalinen työ on voinut mahdollistaa inhimillisiä virheitä, Riisiö kertoo.

Maailma muuttuu reaaliaikaiseksi. Samoin pankit.

Kun tieto on siivottu ja uuteen järjestelmään siirtyvä tietomassa on mahdollisimman selkeää, on sen käsittely uudessa järjestelmässä helppoa.

– Etupainotteisuus on välttämätöntä. Se helpottaa kaikkien työtä, kun uudistuksessa vauhti kiihtyy. Oleellista on varmistaa, että meille jää riittävästi aikaa kontaktoida asiakkaita muutoksista ja heidän palvelutarpeistaan. Kevääseen mennessä simplifiointi myös lainojen osalta on hanskassa, arvioi Riisiö.

Uudistuksella vahvistetaan ennen kaikkea pankin kilpailuetuja. Tavoitteena on saavuttaa migraation myötä myös huomattavat kustannussäästöt.

Muuttosiivous

– Karsi marginaaliset ja pienivolyymiset tilit ja lainat, joilla ei ole kaupallista potentiaalia.

– Siivoa korkotukilainat, joissa korkotuki on jo päättynyt.

– Siivoa myös muut vanhentuneet tuotteet ja tiedot.

– Huomioi variaatioiden määrä esimerkiksi koronmääräytymisessä.

– Kartoita poikkeamat vakuuksissa.

– Selvitä puutteet ja virheet asiakastiedoissa.

– Tee tuotteiden siivoamisesta jatkuva prosessi.

250

Peruspankkijärjestelmän muutos koskee jokaista Oma Säästöpankin 250 työntekijää.

40 %

Oma Säästöpankilla on tavoitteena karsia 40 % tuotteista.

1

Peruspankkijärjestelmän vaihtaminen on Samlinkin asiakaspankeille kaikkien aikojen merkittävin järjestelmämuutos.